”Der går nok lang tid, før vi giver hånd”
Tekst: Julie Grothen
Torben Jessen er vicevært i syv mindre boligafdelinger, som er en del af boligorganisationen B’32. Afdelingerne ligger spredt i Esbjerg og flere mindre byer, og i alt er der omkring 250 boliger. Normalt arbejder Torben Jessen sammen med vicevært Henrik Christensen og to deltidsansatte i fleksjob samt en sommermedhjælper. Men da corona-krisen ramte Danmark, betød det en ændret hverdag.
- Den fredag sendte vi de to i fleksjob hjem. Og vi lukkede kontoret for beboerne, for vi kunne jo være nogle vældige smittebærere, hvis vi havde kontakt med alle beboerne, fortæller Torben Jessen.
Ikke de store hængepartier
Herefter begyndte viceværterne at arbejde på skift hver anden dag, så de to kolleger har fået brugt både ferie og afspadsering, som de havde til gode.
- Det har vi fået tyndet godt ud i. Og så har vi brugt en masse tid på at løse opgaver udenfor, hvor vi ikke er i kontakt med beboerne, så vi har ikke de store hængepartier, siger Torben Jessen.
Også håndværkerne har været gode til at finde løsninger i en anderledes tid.
- Håndværkerne har været flinke til at tage forholdsregler. Nogle af håndværkerne har sagt, at de ikke vil gå ind, hvis ikke det er en tom lejlighed. Det kan vi godt forstå. Ellers er det gået fint, for håndværkerne har været gode til at finde ud af det. De ved alle sammen godt, hvad de skal gøre, siger Torben Jessen.
Forståelse fra beboerne
Beboerne viser stor forståelse for situationen, fortæller Torben Jessen.
- Det har simpelthen været fint. Det har ikke været nogle udfordringer. Når vi har sagt, at vi er nødt til at vente med en opgave, så er det bare i orden. Der har selvfølgelig været nogle akutte ting, men det er gået rigtig fint. Nu skinner solen, det hele bliver grønt, og folk er lidt mere optimistiske.
Og hvis Torben Jessen skal nævne et lyspunkt, så er det beboernes glæde over forårets blomster.
- Her i Danmarksgade 68 har vi en afdeling med ældre mennesker. Og vi har plantet 500 løg af diverse arter, som begynder at komme op. Beboerne er glade for de blomster, der begynder at springe ud, så er der lidt at snakke om. Man kender jo hinanden i de små afdelinger.
En anderledes hverdag
Hverdagen er stadig meget anderledes. På en normal arbejdsdag før corona-krisen ville viceværterne begynde dagen med renovationsopgaver, og så mødes kl. 10, hvor kontortiden går i gang. Og om fredagen plejede de at sætte sig sammen med fleksjobberne og få rundstykker, som de skiftedes til at købe.
- Så taler vi om, hvordan det hele går og ønsker god weekend. Det er en god måde at slutte ugen på, fortæller Torben Jessen.
Men det sociale samvær er sat på pause for en tid, selvom den ene af de deltidsansatte nu er tilbage på arbejde igen.
- Vi har fået stor respekt for det med at holde afstand. Vi har passet på ikke at have for meget kontakt med nogen. Der går nok lang tid, før vi giver hånden - det plejer vi jo at gøre, for eksempel når folk flytter. Det kan virke lidt akavet, at man bare står der og kigger. Men man kan jo godt snakke med folk