DAB og Ældre Sagen sætter fokus på ensomhed
Tekst: Kenneth Wöhlisfelt. Foto:Thomas Brolyng Steen
Det er ikke bare trist at være ensom. Det er også farligt. Ja, faktisk kan man dø af det. Sundhedsstyrelsen har regnet sig frem til, at mænd der føler sig ensomme lever 8,9 år kortere end andre mænd, der ikke føler sig i samme situation.
- Når vi taler om ældre og ensomhed, så falder tanken automatisk hen på ældre på plejehjem. Men vi tror faktisk, at en betydelig del af de 55.000 svært ensomme ældre bor alment, sådan siger David Vincent Nielsen, der er ensomhedskonsulent i Ældre Sagen.
Men hvordan har de ældre det egentlig ude i de almene boliger?
- Det ved vi faktisk ikke så meget om – og derfor vil vi gerne undersøge det. Vi ved til gengæld, at der i dag bor over 220.000 mennesker over 65 år i de almene boliger – og tallet vil stige markant de næste år. Vi ved også, at mange over 65 år bor alene, så der er en risiko for at en del af dem føler sig ensomme.
Ældre Sagen har derfor indledt et samarbejde med DAB, der skal kaste lys over problemets omfang.
Fokus på seniorbofællesskaber
DAB er også meget optaget af den sociale trivsel i boligafdelingerne. De senere år har der derfor været fokus på at skabe flere seniorbofællesskaber, men byggeriet kan slet ikke følge med efterspørgslen – hverken hos DAB eller hos andre boligselskaber.
- Det er ikke realistisk, at alle, der vil have en bolig i et seniorbofællesskab, kan få en. Der er et voldsomt pres på denne type boliger. Derfor må vi skabe de ønskede rammer, dér hvor folk bor i dag, siger Christian Jensen, der sidder i bestyrelsen for Hovedstadens almennyttige Boligselskab – og er en af initiativtagerne til projektet sammen med Ældre Sagen.
Christian Jensen mener, at mange af de elementer som ældre efterspørger, når de søger efter et seniorbofællesskab, allerede findes i de almene boliger. Han forklarer:
- I de almene boliger bor de ældre jo allerede sammen med andre – og de er ofte tæt på indkøb og transport. Men det sociale mangler nogle steder.
Taler du med din nabo?
DAB og Ældre Sagen vil efter sommerferien interviewe en lang række ældre for at blive klogere på deres trivsel og finde ud af, hvad man kan gøre for at afhjælpe ensomhed.
- Vi kommer til at spørge ind til, om de ældre taler med deres naboer i deres opgang? Er der for mange mennesker med et sprog, de ikke forstår? Hvis de bliver dårligt gående, hvad gør de så? Du kan så spørge, hvad har det med ensomhed at gøre. Jo, hvis du er dårligt gående, så kommer du måske ikke ud – og kan ende som ensom. Er det et problem, skal der måske gøres noget ved fliser, belysning, opgange, elevatorer og så videre, forklarer Christian Jensen.
Også i Ældre Sagen mener de, at der mangler fokus på det sociale liv i boligområderne.
- Almenboligloven siger, at det påhviler boligorganisationen at sørge for, at boligafdelingerne er økonomisk og socialt velfungerende. Der er i alle boligselskaber et stort fokus på det økonomiske. Nu skal vi sætte lys på det sociale, forklarer David Vincent Nielsen.
En røver af gode leveår
I Ældre Sagen glæder man sig over samarbejdet med DAB.
- Ensomhed er en stor røver af gode leveår. Det skal vi have ændret på. Målet er, at vi kan få nogle guidelines, til hvordan ældre rundt om i hele Danmark kan få det socialt bedre. Vores mål er, at vi allerede til næste år kan være klar med nogle resultater, siger ensomhedskonsulenten.
Christian Jensen håber også at få kommunerne i spil, når der skal tales om socialt velfungerende boligafdelinger i fremtiden.
- I min optik har kommunerne slet ikke været opmærksomme på lovens bogstav. De har blot sagt: Her er en familie. De skal have en bolig, værs’go! Men de har også et medansvar for, at boligafdelingen er socialt velfungerende. Med det her projekt har vi en helt enestående mulighed for at være med til at skabe et godt ældreliv fremadrettet.
Det menneskelige burde komme først
Christian Jensen mener, at det også er på tide, at der kommer mere fokus på de bløde sider af livet i en boligafdeling.
- I mange år har vi talt om ghettoer og klima i den almene sektor. Det er selvfølgelig rart at bo i en grøn boligafdeling, men jeg synes, at det menneskelige – ensomhed for eksempel – burde komme først. Når alt kommer til alt, så handler det om, at de mennesker som bor alment, skal have et godt liv – også når de bliver ældre, slutter Christian Jensen.
Resultaterne af samarbejdet mellem DAB og Ældre Sagen skal efter planen præsenteres på Folkemødet næste år.