Bybjerget er både blevet pænere på facaden og indvendigt
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Bybjerget har i mange år været kendetegnet ved flerfarvede facader og et bjerg på endegavlen, men med tiden var facaden ikke pæn at se på, og det fik i 2018 bestyrelsen til at tage initiativ til at få facaden malet.
- Det var virkelig grimt. Bybjerget har altid været kendt for farverne – og har også haft øgenavne på grund af det. Vi prøvede i første omgang at vaske facaden af, men det virkede ikke. Vi besluttede at kigge på farvevalget, og vi nedsatte et beboerudvalg til at komme med oplæg til farver, og det samme gjorde bestyrelsen. På afdelingsmødet i 2020 tog beboerne stilling til tre valgmuligheder, forklarer afdelingsformand Peter Von Der Fehr.
Under-tagene på svalegange og altanerne var rustne, og det samme var mellemvægge, så det er også udskiftet som en del af projektet. Bybjergets facade står nu snorlige, men det er ikke kun facaden, der har fået nyt liv. Boligafdelingen har også helt nye legepladser og har inden for de sidste fem år fået skiftet badeværelserne i de 472 boliger.
- Jeg tror, det gør det lidt nemmere at tiltrække nye beboere, når alt er vedligeholdt ordentligt, og bygningerne er flotte. Vi er i bestyrelsen enige om, at vi ikke springer over, hvor gærdet er lavest, men at vi gør tingene ordentligt fra start, siger Peter Von Der Fehr.
Langtidsbudgettet
Projektet med facaderenovering, under-tage og mellevægge kostede 16,3 millioner kroner i alt, men det har ikke givet huslejestigninger.
- Vi går meget op i vores langtidsbudgetter og har en god økonomi, derfor var det muligt. Vi har også allerede nu lagt ind i budgettet, at der om syv-otte år skal ske en nedvask af facaderne, så der ikke pludselig kommer en stor udgift. Derudover benyttede vi vores trækningsret i selskabet, siger Peter Von Der Fehr.
Godt fundament
For 10 år siden fik Bybjerget en ny afdelingsbestyrelse, og Peter Von Der Fehr overtog fra den tidligere formand, Lili Koch:
- Hun efterlod en afdeling med en virkelig god økonomi, og der var et godt fundament at arbejde videre på. Vi var en grøn bestyrelse og har valgt at sige, at vi hele tiden vil få vedligeholdt det, der har behov. Alt skal være i orden, for ellers bliver det dyrere i længden og ender i helhedsplaner. Det er ingen interesseret i. Det er vigtigt at være forudseende.
I en 10-års periode er beboerne steget i husleje én gang, det var efter renoveringen af de 472 badeværelser.
- Der kom et lejetillæg, da badeværelserne var etableret. Lejetillægget kunne vi fjerne efter et par år, uden det gav huslejestigning, fordi vi har en god økonomi. Vi er heldige og begunstiget af, at vi har en rigtig dygtig og effektiv ejendomsfunktion, og vi foretager os intet, uden at vores mester, Stig, er inde over, siger Peter Von Der Fehr.
Bestyrelsen går også op i grønne løsninger og har blandt andet skiftet belysning til LED, opsat solceller og genbruger regnvand. Formålet er en helhedstænkning, hvor en grønnere og mere effektiv løsning af driftsopgaven går hånd i hånd.
- Vi tænker fremtidig vedligehold ind i de valg, vi træffer, for det skal være let for driften, og det frigiver mere tid til beboerservice. Det er vigtigt, slutter afdelingsformanden.