Bred politisk aftale om øget sortering af affald
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Politikerne i Folketinget har indgået en bred politisk aftale med titlen ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”. Her fremgår det, at affaldssektoren skal bidrage til, at Danmark kan indfri målet om at reducere den nationale udledning af drivhusgas med 70 procent i 2030 set i forhold til 1990. Det skal blandt andet ske ved en strømlinet affaldssortering, hvor alle sorterer i 10 typer af affald. Kravet gælder for de første ni fraktioner fra 1. juli 2021, og i 2022 kommer tekstilaffald til. Det er de enkelte kommuner, der skal få de nye krav til at passe ind i deres affaldsplaner.
I DAB arbejder Landskab med at sikre gode affaldsløsninger i boligafdelingerne, og de nye krav er taget med i det videre arbejde.
- Tidligere varierede affaldshåndteringen fra kommune til kommune ud fra nogle generelle krav, men fra 1. juli 2021 skal vi alle til at sortere vores affald bedre, forklarer Marianne Alsing, landskabsarkitekt i DAB.
Tilpasser løsninger
De boligafdelinger, der har fået nye affaldsløsninger inden den nye aftale, vil fortsat kunne leve op til kravene om øget sortering. Det gælder for eksempel i Blåbærparken i Køge, hvor der er nedgravede affaldscontainere. I de boligafdelinger, Landskab har hjulpet med løsninger, bliver der typisk sorteret i otte fraktioner i dag. Det nye bliver, at beboerne også skal kunne frasortere deres drikke- og fødevarekartoner og tekstilaffald.
- Da vi dimensionerede affaldsøerne, var det ud fra nogle nøgletal fra kommunerne og forbrændingen. I nogle år har det heddet 90 liter pr. bolig pr. uge til restaffald. En del af det, der før var restaffald, kommer nu til at blive sorteret fra som drikke- og fødevarekartoner. Det giver mindre restaffald, og det frigør måske en af containerne. Derudover er der også mulighed for at inddele beholderne anderledes, og så kan du også ændre på tømningsfrekvensen. De løsninger, vi har etableret, vil oftest blot skulle justeres lidt for at være klar til kravene fra næste år, fortæller Marianne Alsing.
Arbejder videre
Landskab er i fuld gang med flere affaldsprojekter i boligafdelingerne, og det arbejde fortsætter uændret, dog med en øget opmærksom på de mere specifikke retningslinjer, der måtte komme fra kommunerne.
- Det er godt, at håndteringen bliver ensrettet, og at vi sætter et mindre klimaaftryk. Jo mere vi kan genbruge jo bedre. For os er det vigtigt, at vi får oplyst beboerdemokrater, beboerne og medarbejderne i driften om ændringerne. 2021 er altså snart, siger landskabsarkitekten.
De nye fraktioner bliver: mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke- og fødevarekartonner, restaffald og farligt affald. Der vil være ensartede piktogrammer, som angiver, hvor affaldet skal hen.