Boligselskab har moderniseret og fremtidssikret varmecentral
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Skælskør Boligselskab og Energi i DAB har samarbejdet om et projekt, der skulle modernisere og fremtidssikre varmecentralen på Parkvej, som forsyner 535 boliger. I januar 2020 gik renoveringen i gang, og i juni blev den nye varmecentral afleveret.
- Vi har fjernet en gasmotor, som producerede strøm og varme. Vi havde på et tidspunkt købt motoren af SEAS NVE, men løsningen var ikke længere rentabel. Og så har vi fjernet en af vores to gamle gaskedler. I stedet producerer vi i dag varme ved en ny, energioptimeret gaskedel, og så har vi en gammel kedel fra 1972 i reserve. Den nye kedel klarer 95 procent af driften, forklarer ejendomsleder Per R. Jensen.
Varmecentralen har fået malet gulv og vægge, og der er kommet en behagelig LED-belysning.
- Vigtigst er, at vi har fået isoleret alle rør, så der er mindre varme- og energitab, og at vi har fået en central, der er driftssikker, forklarer ejendomslederen.
Klar til fremtiden
Varmecentralen har fået ny CTS-styring, så driften bedre kan regulere varmen, og kommer der fejl på systemet, får Per R. Jensen det at vide med det samme. Samtidig er fremtiden tænkt ind.
- Forhåbentlig kommer de til at spare på forbruget af gas. Den nye gaskedel er meget mere effektiv end den gamle, og det er både godt for økonomien og miljøet. Fremadrettet vil boligselskabet gerne sætte varmepumper op, hvis det bliver rentabelt, og der er nu gjort plads i varmecentralen. Der er desuden trukket kabler, og der strøm nok til eventuel fremtidig varmepumpedrift af typen luft-til-vand, forklarer Mohammed Ali Ajaoui, energirådgiver i DAB.
- Vi har mange tage, og der kunne vi lægge solceller, som vi kunne bruge til at producere strøm til varmepumperne. Det er gratis varme, og dét er bæredygtigt, så vi håber, at lovgivningen følger med, siger Per R. Jensen.
Flere projekter
I løbet af de næste to år vil selskabet energioptimere tre undercentraler og boligerne i en boligafdeling, så der ikke bliver brugt for meget energi. Og også med fremtiden for øje.
- Hvis vi får en løsning med luft-til-vand-pumper, er driftstemperaturen lavere, og det skal vi sørge for, at vores system er tilpasset.
Renoveringen kommer til at have kostet omkring 2,5 millioner kroner, og tilbagebetalingstiden er 3-4 år.