Boligafdeling får hæder for gamle træer
Tekst: Julie Grothen Foto: Privat
Ejendomsmester Dennis B. Nielsen fra B’32s afdeling 3 – Parkvænget fik en overraskelse, da boligafdelingen fik uanmeldt besøg en dag i november.
- Det var en mand, der har et samarbejde med Esbjerg Kommune, og som havde set nogle af vores flotte træer, fortæller Dennis B. Nielsen.
Manden var Carsten Mathiesen. Han er medlem af Danmarks Naturfredningsforenings lokalbestyrelse i Esbjerg, og på vegne af foreningen og Esbjerg Kommune har han sat sig for at præmiere boligforeninger, private og institutioner, som passer godt på gamle træer.
- Det er et projekt, som Danmarks Naturfredningsforening laver sammen med Esbjerg Kommune med det mål at gøre opmærksom på træerne. Jeg har været rundt i de fleste af kommunens byer og i flere af boligforeningerne i Esbjerg. Jeg har mødt så stor imødekommenhed og glæde og stolthed over træerne, fortæller Carsten Mathiesen.
Fem flotte, gamle træer
Afdeling 3 – Parkvænget modtog hæder for fem flotte, gamle træer, som også bliver markeret med små messingskilte. Træerne bliver registreret, og de skal plottes ind på kommunens database, så de har et overblik over de gamle træer.
- De fleste af dem er ahorn, og så er der et stort egetræ. Jeg vil tro, at flere af dem er ældre end bebyggelsen – de er højere end husene, siger Dennis B. Nielsen.
Ejendomsmesteren fortæller, at de gamle træer giver værdi for boligafdelingen og dens beboere. Afdeling 3 – Parkvænget har grønt abonnement og får hvert år besøg af landskabsarkitekt Musse Runov.
- Vi har da også en aftale om, at næste gang vi er nødt til at fælde noget, så skal vi plante et stort træ, fortæller Dennis B. Nielsen.
Ejendomsmesteren tilføjer, at rosen for alt det gode arbejde, der bliver lavet på afdelingens udendørs arealer, også skal gå til afdelingens to andre ansatte, Brian Lund og Kenneth Staal.
- Det er jo dem, som holder det så flot og pænt, siger Dennis B. Nielsen.
Skilte er informationsdeling
Carsten Mathiesen er glad for, at Dennis B. Nielsen har taget godt imod skilte og hæder.
- Det er dejligt, når man møder folk, der har veneration for de gamle træer. Og folk, der går forbi, ser skiltet, så på den måde er det en slags informationsdeling, siger Carsten Mathiesen.
Selvom skiltene og diplomerne tildeles for træer, der er bevaringsværdige, så er træerne ikke blevet fredet.
- De skal selvfølgelig fældes, hvis de er til fare. Men i andre tilfælde kan man i stedet fjerne grene og lade træstammen stå – hvis den får lov til at stå, flytter der måske musvitter, insekter og andet ind, siger Carsten Mathiesen.
Mange gode egenskaber
Spørger man Carsten Mathiesen, hvorfor de gamle træer er så vigtige, lyder svaret sådan her:
- Træer har så mange gode egenskaber. De giver læ og ly og kan fange CO2 fra luften. Gamle træer med sprækker og huller trækker en masse biodiversitet til sig med insekter og fugle. Jeg har en vis respekt og ærefrygt over, at de har stået der i over 100 år. Jo mere knoklet og kringlet, jo flottere. Det er jo også dokumenteret, at træer er gode for den mentale trivsel, siger Carsten Mathiesen.