Bierne kan lære os noget om fællesskab og bæredygtighed
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Privat
En gruppe passionerede beboere i Frennegårk Park, Hørsholm almene Boligselskab, har styrket fællesskabet i boligafdelingen med et bæredygtigt biprojekt. De summende væsener blev valgt på grund af bæredygtighedsperspektivet. Et perspektiv, der gennemsyrer arbejdet i afdelingsbestyrelsen:
- Vi valgte en aktivitet med bier, fordi det tiltalte os, det var innovativt og med stort fokus på fællesskab, forklarer Pia Thomsen Høiberg.
- Samtidig var det oplagt at vælge en aktivitet, hvor vi kunne få verdensmålene ind over, og det kan vi med bier. Pia og jeg er i bestyrelsen, der har meget fokus på bæredygtighed og fællesskaber, siger Stine Conrad Jørgensen.
Bibanden holder 70.000 bier i boligafdelingen og har taget initiativ til at bygge insekthoteller, plante bærbuske og meget andet, det har bragt beboerne sammen. Bierne et blot ét eksempel på, at bæredygtighed fylder hos bestyrelsen, der søgte DAB’s Fond for Boligkultur og Miljø om tilskud.
- Det er et fælles ansvar at gøre noget for klimaet. Vi vil gerne være nogle af dem, der går forrest, siger Pia Thomsen Høiberg.
- Når vi alle sammen gør noget, så kan vi gøre en stor forskel. Det, vi gør i det små, tæller i det store, fortæller Stine Conrad Jørgensen.
Vi kan lære af bierne
For at bierne kan trives godt, skal de have et godt sammenhold. En sur dronning viste sig at give udfordringer i den ene bistad, og beboerne mener, at vi kan lære meget af bierne.
- Der er en kæmpe tryghed i at have et godt sammenhold, hvor du bor. Det er også lettere at tage de svære snakke, når du kender de andre, og du er mere tilbøjelig til at gå til andre med dine tanker, siger Stine Conrad Jørgensen.
- Når du ser på, hvor mange der er ensomme, så tænker jeg også, at det er vigtigt at skabe fællesskaber for dem, der er alene. Vi har alle sammen godt af at føle os som en del af et fællesskab. Vi skal have en ”vi-følelse” i stedet for en ”jeg-følelse”, og det kan vi lære af bierne, fortæller Pia Thomsen Høiberg.
- Fællesskab er utrolig vigtigt, vi bor sammen og skal passe på hinanden, fortæller Kim Marslev.
Fællesskab hvor du bor
Det bæredygtige fokus gælder, når der for eksempel skal købes maling til fastelavnstønder, vælges belysning eller findes på nye aktiviteter i boligafdelingen. Bestyrelsen er ud over bæredygtighed meget opmærksom på at få flere af beboerne i de 114 boliger til at deltage i fællesskabet.
- Vi byggede insekthotellerne som det første, og her var en masse børn og familier med. De fandt ting, vi kunne genbruge til projektet. På det tidspunkt havde vi bistader, men ingen bier, fortæller Pia Thomsen Høiberg.
- Vi har jo hver især vores familie, men det er fedt også at have fællesskab med mennesker, hvor du bor, fortæller Stine Conrad Jørgensen.
- Jeg har boet her i 31 år, og den her aktivitet har virkelig givet et godt fællesskab i afdelingen, siger Kim Marslev.
Er der en boligafdeling, der står med ønsket om selv at have et bæredygtigt bihold, er opfordringen fra Bibandens medlemmer klar.
- Det er et projekt, alle kan være en del af, så det er bare med at kaste sig ud i det. Det er større, end du lige tror, og der er meget at lære, så det kan være godt at have et samarbejde med en biavlerforening. Det bedste råd er bare at komme i gang, det kan ikke anbefales nok, siger Kim Marslev.
Boligafdelingen har oprettet sig som giftfri boligafdeling hos Danmarks Naturfredningsforening og har desuden lavet en blomstereng og plantet bærbuske.
Se flere fotos i galleriet nedenfor.