Beboerundersøgelser giver både viden og aktivitetsforslag
Tekst: Julie Grothen Foto: Christine Wenstrup
Hvad får man ud af at ringe på 632 dørklokker?
Det spørgsmål kan chefkonsulent Michael Wulff og fællesskabskonsulent Christine Wenstrup svare på. Fra den 28.-30. august gik Aktive fællesskaber nemlig dør til dør for at foretage en beboerundersøgelse i Spangsbjergparken i Esbjerg.
- Når vi går dør til dør, kommer der helt konkrete forslag på bordet. Og når bestyrelsen og funktionærerne er med, er det jo folk, der har en relation til beboerne, og som kommer til at forstå deres afdeling og beboerne bedre, fortæller Michael Wulff.
Potentiale for fællesskaber
I Spangsbjergparken fulgtes Aktive fællesskaber med EAB’s selskabsbestyrelse, driftschef Søren Mikkelstrup og mesterassistent Linda Susanne Nielsen. Det giver rigtig god mening, at både beboerdemokrater og driften engagerer sig i beboerundersøgelsen.
- Jo flere faggrupper, der tænker værdien af fællesskab ind, jo bedre. Mange beboerdemokrater og ansatte i driften går jo til deres arbejde med den indstilling, at de vil noget godt for andre. Her får de en mulighed for det, og vi har brug for alle de hænder vi kan få til at løfte det potentiale, der ligger i de almene boligafdelinger, siger Christine Wenstrup.
- Helt lavpraktisk er det en god idé, at driften er med. I Spangsbjergparken havde Linda nøgler og sørgede for, at vi havde en base, hvor vi kunne være, siger Michael Wulff.
Et godt indblik
Tirsdag den 29. august fik Aktive fællesskaber en ekstra hånd til beboerundersøgelsen, da administrerende direktør Ole Jacobsen var med til at gå dør til dør.
- Det er vigtigt for mig at møde beboerne. Når de fortæller, hvad de trives med, og hvad de døjer med, så giver det et godt indblik. I sidste ende er det beboerne, vi er her for, siger Ole Jacobsen, som ikke bare fik svar på spørgsmålene i undersøgelsen, men også fik nogle gode snakke med flere beboere i Spangsbjergparken.
- Beboerne var imødekommende, og flere af dem inviterede os ind i stuen, fortæller Ole Jacobsen.
De mange svar, som Aktive fællesskaber har fået ind ved beboerundersøgelsen, giver helt konkret viden om, hvilke aktiviteter beboerne ønsker at mødes om. Samtidig svarer beboerne på, hvor meget de selv vil deltage.
- Vi spørger beboerne, om de ønsker at deltage, om de vil give en hånd med som praktisk hjælper, eller om de vil være frivillige. Det betyder, at vi får en liste over mennesker, som vi ved gerne vil bidrage til eller være med til en aktivitet, fortæller Christine Wenstrup.
Konkrete forslag til aktiviteter
Aktive fællesskaber har gode erfaringer med beboerundersøgelserne. Og nogle uger efter undersøgelsen afholder Aktive fællesskaber en beboersammenkomst, hvor de fremlægger, hvilke aktiviteter der er ønsker om og opbakning til.
- Der kommer konkrete forslag på bordet, som beboerne ikke ville vide, at andre også har ønske om, hvis ikke det var fordi vi havde spurgt. Formålet er jo også at vise, at man overhovedet kan sætte aktiviteter i gang. Og vi viser en metode til at gøre det, siger Michael Wulff.
Christine Wenstrup tilføjer, at der også tit sker noget positivt i perioden mellem beboerundersøgelsen og beboersammenkomsten.
- Det at blive spurgt betyder noget. Der sker noget, når beboerne begynder at overveje mulighederne og ser, at der kan komme noget godt ud af at engagere sig, siger Christine Wenstrup.
Styrker beboerdemokratiet
Aktive fællesskaber oplever, at beboerundersøgelserne også kan være med at styrke beboerdemokratiet.
- Med rapporten får bestyrelsen et konkret indblik i beboernes ønsker, for det kan jo være svært at vide, hvem der bor i ens afdeling. Det er jo ikke så tit, man får talt om det på afdelingsmødet, siger Michael Wulff.
Beboerundersøgelsen er en god anledning til som bestyrelse at få lov til at stille de spørgsmål og høre beboernes tanker om mulighederne for fællesskab.
- Det kan også binde en afdelingsbestyrelse sammen at deltage i beboerundersøgelsen, for det giver gode oplevelser i døren, siger Christine Wenstrup.
- I Spangsbjergparken modtog Aktive fællesskaber svar på 157 spørgeskemaer. Ved beboersammenkomsten den 19. september tog beboerne de første skridt til at starte en kreaklub, en brætspilscafé, fællesspisning, gåture og en sommerfest i boligafdelingen.