”Beboerne i Værebro Park ved bedst, hvordan det er at bo der”
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Ditte Clement Kristensen
Værebro Park i Gladsaxe blev bygget i slutningen af 1960’erne og rummer hele 1.345 boliger. Bebyggelsen er nu så gammel, at den trænger til en gennemgribende renovering. Derfor har selskabsbestyrelsen og afdelingen bedt Landsbyggefonden om støtte til en helhedsplan og fået ja.
- Beboerne i Værebro Park ved bedst, hvordan det er at bo der. For at sikre, at helhedsplanen løfter bygningerne og området mest muligt, har vi haft fokus på at få beboerne med så tidligt som muligt i processen, for deres input er afgørende, forklarer Ditte Clement Kristensen, kommunikationsrådgiver i DAB.
Spørgeskemaer som startskud
På grund af corona fik beboerprocessen dog en lidt anderledes start. Med forsamlingsloft og sociale bobler var det ikke muligt at samles på kryds og tværs, og beboerinddragelsen måtte derfor gribes utraditionelt an.
- Som en start blev der sendt digitale spørgeskemaer ud til beboerne. De handlede om forholdene i både beboernes boliger og i afdelingen. Der kom i alt mere end 1.700 besvarelser. Spørgeskemaerne gav rådgiverne en god fornemmelse af, hvad der var særligt vigtigt for beboerne, og dermed hvad vi skulle drøfte nærmere, når det atter blev muligt at mødes, fortæller Ditte Clement Kristensen.
Med besvarelserne i baghovedet kunne rådgiverne begynde at tilrettelægge en proces, hvor emnerne fra beboerne ville blive drøftet.
Tre opstartsmøder
I slutningen af august holdt boligafdelingen tre opstartsmøder. Indholdet på møderne var ens, men for at sikre at så mange som muligt havde mulighed for at deltage, blev mødet gentaget. Møderne blev holdt på forskellige dage og på forskellige tidspunkter - et af møderne blev for eksempel holdt en søndag formiddag. Og på det sidste møde var der sat tid af til sidemandsoversættelse. For at være sikre på, at invitationerne til opstartsmøderne ikke druknede i reklamer og anden post, gik folkene bag helhedsplanen utraditionelt til værks. På alle 1.345 hoveddøre blev der hængt en dørhænger med en kort invitation til informationsmøde og en QR-kode, som beboerne kunne scanne for at læse mere.
- I alt deltog over 100 beboere i opstartsmøderne, og størstedelen meldte sig også til de fire arbejdsgrupper: Boliger, Udearealer & Parkering, Center & Fællesfaciliteter og Miljø & Genbrug, siger Ditte Clement Kristensen.
Workshoppen
Midt i afdelingen ligger et indkøbscenter, hvor afdelingsbestyrelsen har stillet et tomt butikslokale til rådighed for helhedsplanen. Lokalet har fået navnet Workshoppen, og her mødes beboere, beboerdemokrater, rådgivere og ansatte fra DAB til snak og drøftelser om, hvad en fysisk helhedsplan i Værebro Park skal indeholde for at sikre, at den løser beboernes udfordringer.
- Med et fast lokale til rådighed er det muligt for arkitekterne at holde ”Åben tegnestue” hver tirsdag. Her kan beboerne kigge forbi for at høre nærmere om projektet og stille spørgsmål. Workshoppen bliver også brugt til at holde møder i arbejdsgrupperne, som mødes cirka en gang om måneden. På møderne i arbejdsgrupperne har der været livlig debat. Der har været en god stemning på alle møder, og selvom der har været mange meninger, så er alle holdninger blevet respekteret af de øvrige deltagere, fortæller Ditte Clement Kristensen.
Mellem møderne fungerer lokalet også som opslagstavle og påmindelse om den fysiske helhedsplan.
Efter de første møder tog alle arbejdsgrupper på en kort studietur for at få inspiration. Formålet med turene var at se forskellige måder at løse de samme udfordringer (fx støj eller utryghed) på. På studieturene var der fokus på at lære af andres fejltagelser og samtidig lade sig inspirere af andres vellykkede projekter. På den måde har studieturene også været med til at give deltagerne i arbejdsgrupperne og rådgiverne en fælles forståelsesramme og nogle fælles referencer.
Det næste skridt i processen er en idékongres. Her bliver alle i og omkring Værebro Park inviteret til at se og komme med input til det, som arbejdsgrupperne er kommet frem til.