Beboere var med til at sætte lys på skoven
Tekst og foto: Julie Grothen
SKÆLSKØR: Skælskør Boligselskab har været med til at samle byen en smuk forårsaften, hvor tændte lanterner lyste op i et parkområde i byen. Lysskoven blev tændt den 29. april, men før da var beboere i Skælskør Boligselskab samlet til flere workshops, hvor de fremstillede nogle fantasifulde lanterner og svævende skibe, der var med til lyse skoven op.
Fire workshops
Bag det hele stod kunstnersammenslutningen Foreningen Magila og en hel del andre samarbejdspartnere. Der har været afholdt fire workshops i Parkvejshuset i Skælskør Boligselskab, hvor der blev stillet materialer til rådighed, og hvor beboerne kunne få hjælp til at producere de konstruktioner af pilegrene og papir, som blev til de lysende lamper.
- Vi vil gerne have, at folk samarbejder, og det var vigtigt for os at få boligområderne med. Her bor mange mennesker med forskellige ressourcer, forklarer Susan Albertsen, der er kunstnerisk leder i Magila.
Hun og hendes mand, Helge Jørgensen, der er formand for Magila, bor selv i Præstevangen, som er en afdeling i Skælskør Boligselskab.
Med til at bidrage
En af deltagerne på workshoppen den 20. april var Janni Hjarsø, som bor på Parkvej og sætter stor pris på, når der sker noget i lokalområdet, for eksempel muligheden for at være kreativ og bidrage til den fælles lysskov.
- Vi bidrager til, at der sker noget i Skælskør, og det er dejligt. Og så er det hyggeligt at være på workshop, den ene af dagene fik jeg næsten ikke lavet noget, fordi jeg snakkede i tre timer, fortalte Janni Hjarsø.
Boligsocial leder i Skælskær Boligselskab Anja Nielsen er helt enig. Sammen med boligsocial medarbejder Omer Durakovic sørgede hun for logistikken ved de fire workshops.
- Selve eventet med lysskoven bliver stort og vil tiltrække mange, så selvfølgelig skal vi være en del af det. Boligselskabets aktivitetspulje betaler for forplejning og hygge til workshops, og vi sørger for at åbne Parkvejshuset, fortalte Anja Nielsen, da hun var med til workshoppen den 20. april.
En introduktion til kunsten
Den boligsociale leder mener desuden, at de fire workshops og den fælles event kan være en måde at introducere kunst til beboere, som måske ikke normalt har det som interesse.
- Vores rolle var her at åbne døren og introducere til kunsten. Så er det måske nemmere at opsøge en anden gang. Og selvom det har været lidt svært at tiltrække beboerne, måske fordi det er et lidt anderledes arrangement, så kan det være en begyndelse, sagde Anja Nielsen.
- Det er super godt at have sådan et initiativ inkorporeret i Skælskør Boligselskab, det kan være noget, der vokser – og så er det også klart, det betyder noget, at Helge og Susan, som står bag Magila, selv er beboere. Det var dem, der spurgte, om vi ville være med i søge om fondsstøtte. Sådan et projekt er med til at give en sammenhængskraft i byen. Det er lidt anderledes og spændende, sagde Anja Nielsen.
Susan Albertsen er helt enig. Det er hendes håb, at der kommer mere samarbejde mellem de kunstneriske ildsjæle og boligselskabet fremover. For hende er det et ønskescenarie at bo i Skælskør Boligselskab.
- Vi flyttede ind i oktober sidste år, og vi er meget glade for det. Her er lyst og luft, og jeg kan lide tanken om at bo alment. Jeg elsker at have mennesker omkring mig, og når der er noget, der ikke virker, kan man ringe, så kommer der en venlig sjæl fra ejendomskontoret, fortalte Susan Albertsen.
Den magiske lysskov var et lysevent skabt af børn og voksne i samarbejde med Foreningen Magila og med deltagelse af blandt andet Skælskør Boligselskab. Begivenheden har modtaget økonomisk støtte fra Øernes Kunstfond, Nordea-fonden, Friluftsrådet, Sparekassen Sjælland Fonden og Slagelse Kommune.