Beboere fra Esbjerg og Varde mødtes for at styrke fællesskaberne
Tekst og foto: Julie Grothen
Engagerede beboere fra Esbjerg og Varde var samlet på DanHostel Esbjerg til seminaret ”Engagement og fællesskab”. De var inviteret af Aktive fællesskaber i DAB, som arbejder for at styrke de Stærke fællesskaber, der også er et fokuspunkt for DAB’s strategi.
- Nogle gange er der brug for et ekstra skub for at få sat gang i et fællesskab. Der kan være mange, der har et behov for fællesskab, som oplever, det er blevet sværere at bo alene og møde andre. Der er en stigende ensomhed, og det gælder alle aldersgrupper, fortalte Michael Wulff, der er chefkonsulent i Aktive fællesskaber, da han bød velkommen.
Allerede aktive
Deltagerne kom fra forskellige afdelinger i Bolig Syd Vest, Esbjerg alm. Boligselskab, Boligforeningen Fremad og B’32. Fælles for de fremmødte var, at de i forvejen er engagerede og aktive – og at de gerne vil skabe endnu mere fællesskab i deres boligafdelinger.
- Jeg blev nysgerrig, da jeg fik invitationen. Jeg har tit tænkt på, at det kunne være godt at få lavet fællesspisning eller noget, men jeg er stødt på: ”sådan noget gør man ikke her”. Så derfor kom jeg hertil for at se, om I kan løse knuden op, sagde Lisbeth Hansen, der er bestyrelsessuppleant i Søndermarken i Boligforeningen Fremad. Aktivitetsudvalg i Sønderhaven
Birgith Holte Albertsen, der er afdelingsformand i Sønderhaven, var en anden deltager, der havde set frem til dagen.
- Cykeltur med picnic
- Loppemarked
- Fællesspisning
- Gåfællesskab – evt. m hund
- Morgengymnastik / yoga
- Fælleshave / højbede
- Julemarked og bingo
- Brætspil / turneringer
- Hobbyværksted / hobbyfællesskab
- Egne foredrag
- Vi er ret aktive, men jeg synes somme tider, vi løber lidt tør for nye idéer, fortalte Birgith Holte Albertsen. I Sønderhaven har de organiseret sig med flere aktivitetsudvalg, som arbejder uafhængigt af bestyrelsen og bliver tildelt midler af afdelingens rådighedsbeløb. Det gør, at opgaverne bliver fordelt på flere hænder, forklarede Birgith Holte Albertsen, da deltagerne på seminaret udvekslede erfaringer.
Bryd barrieren
Dagens oplægsholder var Marie Baad Holdt, der er chefkonsulent i Ingerfair, en konsulentvirksomhed med speciale i frivillighed. Hun fortalte, at 50 procent af danskerne gerne vil være frivillige, hvis de bliver spurgt. Hvis flere beboere skal engagere sig, så gælder det om, at finde ud af, hvad der holder nogle tilbage, og hvordan den barriere bliver brudt.
- Det, der får jer til at lykkes, er, når I tænker flere ting sammen på én gang og lægger en plan for at få folk til at møde op til fællesspisning eller petanqueturnering eller engagere sig i en bestyrelse, sagde Marie Baad Holdt. Dagen bestod både af oplæg og gruppediskussioner, hvor der kom mange gode input. Midt på dagen nød deltagerne en lækker buffet, før de vendte tilbage til sidste halvdel af seminaret