Alle kan være med til at bestemme i seniorbofællesskabet
Tekst og foto: Julie Grothen
Seniorbofællesskabet i Rådhusvænge ligger i en af de otte to- og treetagers bygninger, som udgør boligafdelingen i Ølstykke alm. Boligselskab. Byggeriet stod klar i 2018, hvor beboerne også flyttede ind.
- Vi startede med et møde, hvor vi fortalte, hvad vi havde lavet, og hvor vi kom fra. Når man snakker sammen, så kommer man tættere ind på hinanden, siger Annette Sundman, der er formand for bofællesskabet.
Fælleslokale er vigtigt
De 15 boliger i bofællesskabet er forsynet med altaner og små terrasser i stueplan. Og så har bofællesskabet sit eget fælleslokale.
- Jeg tror, fælleslokalet betyder meget. Vi startede en fredagsbar, hvor vi mødes den første fredag i måneden fra klokken 15 til klokken 17 – og så bliver det mange gange lidt længere, fordi vi hygger os. Nogle har vin med, andre har kaffe og kage med, og så får vi snakket sammen.
Alle kan være med
Når corona ikke spænder ben for det, er det i fredagsbaren, at bofællesskabet laver aftaler om andre arrangementer. De holder jule- og påskefrokost, de har været til revy, og en af beboerne har undervist i blomsterbinding. De har endda haft en aften med candlelight dinner og treretters menu.
- Alle kan være med til at bestemme, hvad vi skal, og kan være med til at hjælpe med at købe ind og ordne, siger Annette Sundman. Beboerne kan også låne lokalet, hvis de selv får gæster, det koster bare 200 kroner til fællesskabet.
- Vi har hængt en stor kalender op, så man kan skrive sig på, hvis man skal bruge lokalet, siger Annette Sundman, som fortæller, at pengene bliver brugt til rengørings- og opvaskemiddel og andre nødvendigheder.
Det er et netværk
Det er de fleste, men ikke alle beboere, som er med, når bofællesskabet samles.
- Det havde været skønt, hvis alle havde været med, men jeg tror ikke, man skal trække noget ned over hovedet på folk. Det er noget, vi skal være enige om.
- Det er et netværk. Vi har en telefonliste og er flinke til at hjælpe hinanden, hvis der er problemer. Det er super. Det er ikke sådan, at vi render hinanden på dørene. Men hvis nogen har bagt, kan man lige ringe på døren og sige ”kunne du tænke dig lidt”, fortæller Annette Sundman.
Stor efterspørgsel
Bofællesskabet ligger i Egedal Kommune, hvor borgmester Karsten Søndergaard oplever, at der er stor efterspørgsel på seniorbofællesskaber. Flere og flere ældre, som kunne tænke sig at flytte ud af det store parcelhus til noget mindre og gerne et bofællesskab, kontakter kommunen.
- Det er en væsentlig ting, at have nogen omkring sig, særligt hvis man bliver alene. Det fylder meget, at man kan hjælpe hinanden. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at se flere bofællesskaber for ældre, siger Karsten Søndergaard. Samarbejdet mellem Egedal Kommune, Ølstykke alm. Boligselskab og DAB om bofællesskabet i Rådhusvænge fungerer rigtig godt.
- Vi har en fælles interesse i, at det fungerer. Opgavefordelingen har været præciseret, så ingen er i tvivl om, hvem der gør hvad.
- Det har været superfint. Jeg kan kun rose den måde det er foregået på . Det er rart at have en god sparringspartner, som har forstand på området, siger Karsten Søndergaard.
Læs mere om bofællesskaber i brochuren her