Affaldssorteringssystem i Bredalsparken er en del af den grønne omstilling
Tekst og foto: Julie Grothen
- Hvor er det dejligt, at så mange af jer møder op sådan en grå lørdag. For hvor sjovt er affald egentlig? Det er sjovt!
Sådan sagde formand for Hvidovre alm. Boligselskab og for Bredalsparken Henrik Berg, før han klippede snoren og indviede boligafdelingens nye affaldsstationer lørdag den 22. oktober.
- Alle stationer er fra dette minut åbne og må bruges. Fra mandag morgen SKAL de bruges. Der bliver samtlige skakte lukket. Alle funktionærer er hidkaldt og propper af, fortalte Henrik Berg til de flere hundrede fremmødte beboere.
Bioaffald giver fjernvarme
Alle beboere i Bredalsparken har fået en folder i postkassen, hvor der står, hvordan de skal sortere. Henrik Berg gjorde opmærksom på, at der er mange gode grunde til at gøre sig umage – særligt med sorteringen af madaffaldet.
- Der vil stadig være en grøn og en sort pose. Den grønne ved vi godt er bioaffald, og det er vigtigt, for det bliver brændt, og det giver os fjernvarme. Det er en af årsagerne til, at ingen af jer har nok fået en kæmpe ekstraregning på varmen. Der bliver hverken brugt olie, gas eller kul i fjernvarmeforsyningen i Hvidovre, sagde Henrik Berg.
Han glæder sig over, at Bredalsparken med de nye affaldsstationer er med til at tage et samfundsansvar.
- Nogle synes, det er besværligt. Men det er ikke noget, vi kan gøre noget ved. Det er besluttet politisk. Grøn omstilling er en samfundsbeslutning, og det er vigtigt, understregede Henrik Berg.
Tak til samarbejdspartnere
Formanden sluttede sin tale med at takke både ejendomskontor og samarbejdspartnere.
- Vi er nødt til at takke Hvidovre Kommune, som har været nemme og skarpe at samarbejde med. Vores ejendomskontor og -funktionærer har været positive, og har ydet, alt hvad de kan, sagde Henrik Berg og fremhævede også samarbejdet med landskabsarkitekt Musse Runov, der har været projektleder.
- Tak til Musse, som har været en utrolig god styrmand. Sådan nogle håndværkere kan være svære at styre, men det er lykkedes, sagde Henrik Berg.
Det grønne bliver bevaret
Herefter fik Musse Runov ordet for at fortælle om projektet. De nedgravede affaldsbeholdere er valgt af flere grunde.
- Det har været vigtigt, at det var en æstetisk pæn løsning, som fyldte så lidt som muligt i ”parkbilledet”. Samtidig har vi fokus på, at de lugter mindst muligt, og at der ikke kommer rotter, forklarer Musse Runov.
Afdelingsbestyrelsen har lagt vægt på at bevare så meget af det grønne som muligt, og at affaldsstationerne integreres så diskret som muligt i de grønne områder.
- Affaldsstationerne er jævnt fordelt i boligafdelingen, så beboerne skal gå kortest muligt. Det har været lidt en udfordring, da der har været mange ting at tage hensyn til, såsom adgangsforhold for vognmanden, de mange ledninger i jorden og krav om afstand til bygninger, fortæller landskabsarkitekten.
En god helhedsløsning
Det er desuden lykkedes at etablere de 16 affaldsstationer, uden at miste mere end to parkeringspladser i Bredalsparken.
- Det er en god idé at få Landskab med ind over for at sikre en god helhedsløsning både praktisk og æstetisk set. Vi er vant til at styre affaldsprojekter, da vi har stået for en del, siger Musse Runov.
Affaldsstationerne i Bredalsparken har kostet 18 millioner kroner, som er finansieret af boligafdelingen med tilskud fra selskabets dispositionsfond.
- Bredalsparkens nye affaldssorteringssystem består af 16 affaldsstationer med nedgravede affaldsbeholdere og tre affaldshuse, hvor lastbilen ikke kan komme til. Affaldsbeholderne rummer alle fem kubikmeter.
- Nogle af dem er delt i to fraktioner. I alt bliver der nu sorteret i syv fraktioner i affaldsbeholderne: Restaffald, madaffald, glas, metal, papir, plast og pap.