13 affaldsøer i Værebro Park er et spørgsmål om miljø og arbejdsmiljø
Tekst og foto: Johnny Gudmand
- Det er en begravelse, vi er vidne til i dag. Vi begraver vores skraldespande.
Ordene er Leon Friis Jørgensens, og de blev leveret, da den første af i alt 13 affaldsøer i slutningen af maj blev indviet med en beboerfest i Værebro Park. Leon Friis Jørgensen er medlem af afdelingsbestyrelsen og med i den styregruppe, der har arbejdet med affaldsprojektet. Et projekt, der både handler om miljø og om arbejdsmiljøet for ejendomsfunktionærerne.
- Fordelene ved molokker inkluderer: Mindre lugt og svineri, da molokkerne er nedgravede, undgår vi lugtgener og svineri omkring affaldscontainere. Bedre affaldssortering, da beboerne nemt kan sortere deres affald i molokkerne, hvilket bidrager til mere effektiv affaldshåndtering. Mindre pladsbehov, da molokkerne optager mindre plads rundt omkring, fordi de er delvist nedgravede. Og ikke mindst så sparer vi vores blå mænd for et opslidende, trælst arbejde og dårlige rygge. Selv om vi kommer til at gå lidt længere med vores affald end bare ud i skakten på trappeafsatsen, så er det et kæmpeskridt mod mere bæredygtig affaldshåndtering, sagde Leon Friis Jørgensen.
Første ø var en test
Projektet blev vedtaget på et afdelingsmøde i 2022, kom i udbud, og så gik selve arbejdet i gang i april 2024.
- Den første ø her ved blok 8 blev lavet som en test. Vi lavede den helt færdig, før vi gik i gang med de andre. Planen er, at vi er færdige med alle 13 til september, siger Ole Steen Larsen, der er tovholder i styregruppen, hvor afdelingsformand Iver Skov Henriksen også er med.
- På den måde har vi sikret, at beslutningsvejen var meget kort, når vi stødte på udfordringer, siger Ole Steen Larsen.
Til at løfte projektet har han fået hjælp af sine to mesterassistenter Monica Westermann og Anders Miemietz samt ejendomskontorsekretær Maria Christina Chimera.
- Monica har holdt hånd i hanke med økonomien, Maria har siddet med kommunikation og referater, og Anders har stået for at supportere i forhold til de fysiske aspekter af omdannelsen af områderne, alt det praktiske, forklarer ejendomslederen.
Samarbejde med hjemmeplejen
Ejendomslederen fortæller, at der til at begynde med var en bekymring for, hvordan de ældre beboere kommer af med deres affald, når skaktene bliver lukket.
- Vi har et samarbejde med hjemmeplejen, som vi løbende informerer om, hvornår øerne åbner. Vi har en aftale om, at de tager affaldet ned for de visiterede borgere, slutter Ole Steen Larsen.
Tak til Værebro Park
Med ved arrangementet var forskellige repræsentanter fra kommunen, heriblandt Tom Vang Knudsen.
- Som formand for Klima- og Miljøudvalget i Gladsaxe er det dejligt at komme ud og se og mærke, at boligområderne i kommunen støtter op om affaldssortering – at de bidrager til tiltag om den grønne omstilling. Så i høj grad tak til jer, fordi I her i Værebro gør en indsats for at sortere affaldet. Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver bedre til at sortere vores affald. God sortering starter med, at der er nogle gode ordninger for beboerne, og her er de nedgravede beholdere en rigtig god løsning, sagde formanden.
De første nedgravede beholdere i Gladsaxe blev etableret i 2016, lidt flere kom til i 2017, hvor der var fire affaldsøer med nedgravede beholdere. I dag er der 57 affaldsøer med i alt 268 nedgravede beholdere. Og nu kommer der altså 13 mere i Værebro Park.
- Jeg ved, at ejendomsfunktionærerne i Værebro har et rigtigt godt samarbejde med forvaltningen, og der er stor ros til ejendomsfunktionærerne i Værebro. I gør en stor arbejdsindsats i hverdagen for at bidrage til, at det går fremad med sorteringen, sagde Tom Vang Knudsen.
Hvad ligger bag?
De nye affaldsøer kommer som et resultat af, at Værebro Park skal overholde de sorteringsregler, som kommunen har udstedt, altså af miljøhensyn, men samtidig har et andet hensyn vejet tungt: hensynet til medarbejderne.
- Medarbejdernes arbejdsmiljø ligger bestyrelsen meget på sinde. Det er noget, vi taler om på hvert bestyrelsesmøde. Bestyrelsen her i Værebro Park tager virkelig ansvar for de ansattes trivsel, siger ejendomsleder Ole Steen Larsen og tilføjer:
- Skaktning er tungt arbejde, og det er hårdt at skubbe containere på 800 liter ned gennem kældergange og op ad en rampe for enden for at tømme dem tre gange om ugen. Projektet har meget stor betydning for medarbejdernes arbejdsmiljø. Vi sparer også tid, vi kan bruge på andre opgaver og for eksempel hjemtage noget, vi har udliciteret. Vi slipper også for at investere i nye traktorer og satellitvogne – den investering har jeg skubbet foran os, fordi jeg vidste, det her ville komme.