Sønderparks syklub skaber fællesskab
Tekst og foto: Julie Grothen
- Jeg kan lide at sy og have mulighed for at møde andre kvinder og tale sammen på dansk. Det er også en del af formålet - at tale sammen på dansk – for det er det sprog, vi har til fælles.
Sådan fortæller Zarghoona Ghazi, formand for syklubben i Sønderpark, Ringsted Almene Boligselskab.
Vi er på besøg i syklubben i et kælderlokale i boligafdelingen og taler med flere af klubbens omkring 20 medlemmer, der dog, på grund af corona-situationen, ikke alle er mødt op denne dag.
Her er åbent to eftermiddage om ugen, og typisk møder omkring fem-seks kvinder op hver gang. Klubbens medlemmer, der betaler 10 kroner om måneden, skal være over 15 år, og så er der en regel om, at man helst skal tale dansk i syklubben.
Startede til nytårskur
Idéen udsprang af en nytårskur, som Aktive fællesskaber i DAB var vært for sammen med afdelingsbestyrelsen, i Sønderpark i januar 2020.
- Der var nogen, som stillede forslaget om en syklub. Vi samledes om et bord - os der var interesserede. Jeg meldte mig til at tage mig af de praktiske ting. Vi skulle starte fra bunden og skaffe symaskiner, sakse og så videre, fortæller Zarghoona Ghazi.
Sammen med Claudia Hage, Aktive fællesskaber, undersøgte hun mulighederne og gik i gang med at søge økonomisk støtte. Det lykkedes at få midler til syklubben fra både Ringsted Kommune, Nordea-fonden og DAB’s Udvalg for Boligkultur og Miljø.
- Vi fik midlerne, men kunne først komme i gang i september på grund af corona. Vi havde regnet med april, siger Maha Rafik, der sammen med Zarghoona Ghazi har fået syklubben i gang.
Satte lokaler i stand
Bestyrelsen stillede et lokale med eget køkken og toilet til rådighed. Og her var også en del praktiske opgaver, der skulle løses, før syklubben kunne åbne.
- Da vi fik lokalet, gjorde vi rent, og Kaj fra bestyrelsen malede køkkenet for os. Vi malede selv det her rum med hjælp fra mine brødre, fortæller Zarghoona Ghazi.
Nu, hvor klubben er i gang, skiftes kvinderne to og to til at rydde op og gøre rent. De er også i fuld gang med at sy gardiner til deres klublokale.
- Nu føler vi, det er vores eget, siger Maha Rafik.
Claudia Hage fra Aktive fællesskaber har fulgt syklubben på sidelinjen.
- Jeg synes, det er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan gøre. Det er jeres egen idé. Og det er rigtig dejligt at se, hvor godt det er gået, siger hun til kvinderne ved besøget i syklubben.
Nye fælles aktiviteter
Kvinderne er rigtig glade for klubben – og for at den ligger i deres egen boligafdeling.
- Det er bedre og nemmere, at det er tæt på, men det er jo også rart at gå et sted hen en gang i mellem, siger en af kvinderne.
De snakker om, at de kan tage på nogle fælles ture ud af boligafdelingen, for eksempel til Roskilde, hvor der ligger en stor stofbutik. På den måde kan klubben føre til nye aktiviteter.
- Hver tredje måned har vi møde. Det kan være nogle har forslag, forklarer Maha Rafik.
Cirka en gang om ugen er der undervisning i syklubben. Maha Rafik og en af de andre kvinder er erfarne og kan give deres kunnen videre.
- Vi kender lidt til at sy, siger Maha Rafik og bliver straks drillet af de andre kvinder for sin beskedenhed.
Vær flere om ansvaret
Zarghoona Ghazi har ikke selv fået syet noget endnu. Som formand for klubben har hun haft meget at se til. Derfor har hun også et godt råd til andre, der kunne tænke sig at starte nye klubber.
- Vær flere om at tage ansvar. Vi har knoklet rigtig meget helt fra start. Der har været opgaver med at købe ind, indrette og med ansøgningerne. Det ville være godt at være flere personer inde over de store opgaver. Det har været hårdt, fordi vi kun har været os to. Vi har brugt meget tid på det, siger Zarghoona Ghazi.