Havekasser samler store og små
Tekst og foto: Julie Grothen
Sebastian på 10 og Kirsten på 85 har noget til fælles. De kan lide at få noget til at spire og gro. Den interesse deler de med flere andre beboere i Ellemarken i Køge, som er med i boligafdelingens havekasseforening.
- Vi har mange ældre, som er enlige, og så går de og savner at komme ud og have noget komme ud til. Men der er også kommet flere yngre til, fortæller Tanja Fritz Holm, som er formand for havekasseforeningen og desuden er fællesskabsambassadør i Ellemarken.
Ukrudt eller salat
Der er også beboere fra mange forskellige kulturer i Ellemarken, og de mødes hen over havekasserne.
- Vi lærer af hinandens kulturer, og så bliver vi også mere tolerante over for hinandens forskelligheder. Noget af det, siger vi danskere er ukrudt, men så siger de tyrkiske beboere: ”nej, det er salat”, fortæller Tanja Fritz Holm.
Der er 54 havekasser, og hver beboer passer sin egen kasse. Hver tirsdag og torsdag er der to timer, hvor de kan vande.
- Det er fælles vand, som hele afdelingen deles om at betale, så vi kan ikke bare vande, som det passer os. Vi forsøger så vidt muligt at holde det på et minimum, og vi har også regnvandstønder, fortæller Tanja Fritz Holm.
Fejring af fællesskab
Ved DAB’s Fællesskabsdag modtog havekasseforeningen en fællesskabspris for nytænkning. Diplomet hænger nu i Ellemarkens fælleshus.
- Vi nåede ikke at fejre så meget på grund af corona, men dem der har haft lyst har fået en kopi af diplomet. Der er lidt stolthed i det, siger Tanja Fritz Holm.
Kirsten Lund Pedersen har kopien af diplomet på sit køleskab, og for hende er fællesskabet i havekasseforeningen vigtig.
- Jeg kunne ikke have havekasse hernede, hvis ikke de andre var søde og flinke. Det er jo også en del af fællesskabet, at man hjælper hinanden. Tit kommer de andre og spørger mig om en vissen stilk: ”Kirsten, hvad er det for noget?” - så vi giver jo hinanden noget, siger Kirsten Lund Pedersen, som går med sin rollator, når hun skal rundt på fliserne.
- Det største problem er at komme over græsplænen, men hvad gør man ikke, for det man gerne vil?, siger Kirsten Lund Pedersen.
Alle kan indstille aktiviteter til en fællesskabspris. Det er grupper af aktive beboere, klubber, foreninger og boligafdelinger, der kan modtage prisen, som Aktive fællesskaber uddeler.