Frivillige unge fra Assist hjælper beboere i Hillerød Øst
Tekst og foto: Johnny Gudmand
I ”kommandocentralen” i beboerhuset Brohuset i Kongevænget sidder Thyge Enevoldsen. Han er koordinator for Assist, som er et fællesskabsprojekt arrangeret af Hillerød alm. Boligselskab, Kristeligt Forbund for Studerende og Grønnevang Kirke. Hans telefon ringer med korte mellemrum, og frivillige kommer forbi for lige at hente arbejdshandsker eller andet, de skal bruge til at løse praktiske opgaver for beboere i Hillerød Øst, heriblandt Kongevænget. Projektet opstod i 2011, og boligselskabet og kirken havde i forvejen et godt samarbejde.
- Det er altid en fordel at kende hinanden, når du skal sætte et projekt i gang. Vi har i forvejen stormøder her i Brohuset, hvor foreninger, fædregruppen, afdelingsbestyrelserne og mange andre mødes. Det gjorde det nemt og enkelt at få Assist i gang. Tillid er sindssygt vigtigt, fortæller Thyge Enevoldsen, tidligere præst i kirken.
Folk har brug for hjælp
Det første år var der ikke mange studerende, som deltog, og der var heller ikke mange, der bad om hjælp. I år er 14-19 unge hver dag i marken, og forrige år var tallet 25.
- Brohuset sendte breve ud til alle beboere, for det er en tillidssag at invitere nogen ind i sit hjem. Stille og roligt kom der flere beboere og studerende. Folk har brug for hjælp, og vi har nogen, der vil hjælpe, så det er en symbiose mellem beboernes gæstfrihed og de frivilliges gavmildhed. Når vi deler noget med hinanden, får vi mere, ikke mindre, fortæller Thyge Enevoldsen.
Det er alle typer mennesker, der siger ja tak til praktisk hjælp af forskelligt omfang, og Assist-ugen slutter af med en fest.
- Vi ved fra tidligere år, at hjælpen er en opmuntring. Både for modtagerne og giverne. Det planter noget fællesskab og giver en glæde både under ugen og bagefter. Der er mange rørende situationer i Assist. Vi får rørt nogle mennesker, og de rører os, forklarer koordinatoren, der har Hillerød Øst som sit gamle ”præste-hood”.
Siden 1999 har han været SSP-medarbejder for Hillerød Kommune. Derudover er han ansat i Helsingør Stift som inspirator for, hvordan kirker kan være en ressource i deres områder.
Beboerne hjælper
Beboerne i Kongevænget bidrager også til Assist. For eksempel sørger en beboer for at holde Brohuset åbent, en anden bortskaffer haveaffald på sin havetraktor, og en tredje er nattevagt, når de studerende overnatter i kirken.
- Beboerne hjælper selv til, ellers ville det ikke virke! Min drøm er, at endnu flere kirker og boligselskaber ser, hvor meget vi får ud af at løfte et boligområde sammen. Når kommunen, kirker, boligselskaber, foreninger og skoler arbejder sammen på tværs, kan vi meget. Det giver virkelig meget mening at gøre tingene sammen, det oplever vi i Hillerød, forklarer Thyge Enevoldsen.
Giver tilbage
I 2015 hjalp Assist med at istandsætte boliger i en tidligere børnehave, så det blev et bedre hjem for de flygtningefamilier, der skulle bo i den. En af flygtningene var Mohammed Morad, der i år selv er ude at udføre praktisk arbejde.
- Jeg er med af personlige årsager. Da jeg kom til Danmark for fem år siden, hjalp Assist min familie rigtig meget. Det her er min måde at give noget tilbage på. Jeg vil prøve at komme hvert år, fortæller den frivillige.
Han er sammen med Dave Chung og Marie Holmgaard i fuld gang med at klippe hæk for en beboer i Kongevænget 2. Dave må siges at være en veteran.
- Jeg begyndte i Assist i 2013, og i år er min sjette gang. Det lød spændende, og det var det, fortæller Dave Chung.
- Jeg er barn af kirken, og jeg synes, det er er fedt projekt. Det er en god måde at bruge sin sommerferie på, tilføjer Marie Holmgaard.
De frivillige har et godt fællesskab, og der er plads til hygge både under og efter udførelsen af de praktiske aktiviteter.
- Vi har et nærværende fællesskab, og vi lærer hinanden godt at kende, siger Dave Chung.
- Folk er rigtig søde, og jeg har stadig kontakt med en af dem, der hjalp mig og min familie. Vi har et godt sammenhold i Assist, siger Mohammed Morad.
- Det er en fed måde at være sammen på. Det giver et naturligt fællesskab, når vi ”rykker ind” hos en beboer, tilføjer Marie Holmgaard.
Dagens hækkeklipning finder sted hos Jens Rahbek, der sætter pris på, at de unge er i hans have.
- Jeg er meget glad for, at de har fået min hæk ned i en normal højde, siger han.
Thyge Enevoldsen hjælper gerne flere boligselskaber i gang og kan kontaktes på ten@km.dk
- Det vigtigste er, at man har forståelse for, at vi har brug for hinanden og lyst til at lære hinanden at kende. I samarbejdet skal man altid tro på den gode hensigt. Man skal invitere folk med i samarbejdet og ikke bare sætte en seddel op. Folk skal mærke, at de er ønskede.