Fællesskabsambassadørernes første netværksmøde blev digitalt
Tekst: Johnny Gudmand. Illustration: Uwe Jahn
I 2020 gennemførte de første hold fællesskabsambassadører deres grundkursus, og det var egentlig planen, at de i slutningen af året skulle mødes til netværksmøder for at sparre med hinanden. COVID-19 gjorde det imidlertid umuligt at mødes på forsvarlig vis.
- Det er ikke holdbart at blive ved med at aflyse møderne og sætte alting i stå på grund af COVID-19, så vi besluttede at holde mødet digitalt. Det er bedre end slet ikke at gøre noget, forklarer fællesskabskonsulent Claudia Hage.
Alle kom på banen
Ved mødet var der en oplægsholder, der fortalte om sine erfaringer med at bruge nogle af de værktøjer, fællesskabsambassadørerne har fået. Derudover var deltagerne ude i mindre grupperum for at sparre.
- Der var 10 deltagerne, og der var en god stemning og energi. Alle kom på banen og var engagerede. Teknikken fungerede fint. Den største tekniske udfordring var, at nogle af deltagernes bærbare mistede strøm. Det er svært at gardere sig imod, griner fællesskabskonsulenten.
Eva Paaske fra Værebro Park i Gladsaxe var en af deltagerne. Hun er vant til at mødes digitalt og synes om måden at afvikle møder på:
- Du er meget fokuseret på, hvad der sker, og jeg lærte noget nyt. Det med at kunne gå ud i grupper har jeg ikke prøvet før, og det var rigtig god idé, så vi bedre kunne ping-ponge.
Uholdbart
Fællesskaberne har fundet vej i boligafdelingerne selv under svære vilkår, og det skyldes et særligt engagement.
- I næsten et år har vi været i en eller anden form for undtagelsestilstand. Beboerne har netop nu endnu mere behov for en form for fællesskab og at mærke andre mennesker. Vi kan mærke, at der er behov for at gøre noget, og derfor skulle fællesskabsambassadørerne da også mødes og dele deres erfaringer med situationen, fortæller Claudia Hage.
I Værebro Park har nogle af de otte blokke Blokråd, og Eva Paaske er formand i den blok, hun bor i. Fællesskab er noget, der ligger hende meget på sinde, og lige nu er det udfordret.
- Folk er mere forsigtige nu på grund af COVID-19. Det er jeg også selv, og det er jo fornuftigt, men vi vil holde kaffemøder i opgangene på et tidspunkt. Tiden lige nu sætter grænser for fællesskabet, men vores boligsociale medarbejdere gør en masse, fortæller Eva Paaske.
Og der er da også flere ting, beboerne kan gøre for at holde gang i fællesskabet, nåede deltagerne på mødet frem til.
- Altan-banko er en rigtig god aktivitet, flere kan prøve af. Og det gør også en stor forskel, hvis et par beboere banker på hos deres naboer og afleverer en lille hilsen, i form af en chokolade, en blomst eller et lille kort, fortæller Claudia Hage.