”Det vigtigste er at finde et menneske, der har en god idé”
Tekst: Julie Grothen Foto: Johnny Gudmand
Under corona er behovet for fællesskab vokset. Mange sidder alene, og der er et stort behov for at være sammen. Med støtte fra Vær med-puljen har Aktive fællesskaber i DAB igangsat projektet Beboere bygger bro i samarbejde med DGI.
- I lang tid er vi blevet opfordret til at isolere os. Det er udgangspunktet for den pulje, som Folketinget oprettede. Vi har brug for noget, der kan modvirke ensomheden, siger projektkoordinator Christine Wenstrup.
Hun er cand. mag. i læring og forandringsprocesser og har arbejdet med fællesskaber og frivillighed i ngo-verdenen. Hun har været spejder i mange år, og har været en del af den koordinerende gruppe i en sommerlejr, hvor studerende udfører praktisk arbejde for beboere i Hillerød, blandt andet i Kongevænget I, som er en del af Hillerød alm. Boligselskab.
DGI har ekspertise
I Beboere bygger bro samarbejder DAB og boligselskaberne Hillerød alm. Boligselskab, Taastrup alm. Boligselskab og Nørre Alslev alm. Boligselskab med DGI.
- DGI har netværk til foreninger og ekspertise i aktiviteter, der passer til forskellige målgrupper, det kan for eksempel være rollatorbrugere eller aktiviteter kun for kvinder. Vi kan høre beboernes ønsker til aktiviteter, og vi kan med stor sikkerhed møde det, de ønsker, forklarer Christine Wenstrup.
Du er ikke mutters alene
Målet med Beboere bygger bro er ikke fysisk motion, men at få skabt fællesskaber. Og budskabet til beboerne er: Du skal bare have en idé og tage din nabo med.
- Du er jo ikke mutters alene, når du bor i en almen bolig. Der er en masse muligheder for at få fællesskab, siger Christine Wenstrup.
Hendes rolle er - sagt helt enkelt - at bringe de rette mennesker sammen.
- Det vigtigste i mit arbejde er at finde et menneske, der har en god idé, også selvom de ikke ved, hvordan det skal blive til noget. Så spørger jeg, om den person kender en eller to andre, der vil være med. Det gælder om, at man bruger sit netværk. Det lyder business-agtigt, men det er det ikke. Det handler mere om, at vi har noget at byde ind med hver især, siger Christine Wenstrup.
En vigtig pointe er, at ved at dele en stor opgave op i flere mindre opgaver, bliver det ikke én person, som bærer det hele, men flere som kan løfte opgaverne sammen.
Inspiration for andre
Christine Wenstrup har en god kontakt til bestyrelserne i de tre boligselskaber, der er med i projektet.
- Jeg har også talt med en fællesskabsambassadør, som allerede har kontakt til Aktive fællesskaber, og så er det en stor hjælp at tale med ejendomsmestrene, som jo kender beboerne, fortæller Christine Wenstrup.
Selvom Beboere bygger bro kun omfatter tre boligselskaber, så er det Christine Wenstrups håb, at projektet kan bruges andre steder - i hvert fald som inspiration.
- Det er på en måde et pilotprojekt. Den nære kontakt med beboerne og det lokale foreningsliv giver mening, og det kan måske pege på, om DAB og DGI skal have et tættere samarbejde fremover. Det er en del af DAB’s strategi at prioritere ressourcer til at arbejde med fællesskaber, og det her er en konkret måde at gøre det på.